~ Mesajul  meu  ANTIDROG ~

Acasa  Þ  Prevenirea consumului de droguri Þ Ce puteti face daca fiul/fiica dv. consuma droguri?

Picture
 Ce puteti face daca fiul / fiica dv. consuma droguri? 

  Un rol important in preintampinarea consumului de droguri il au parintii, care trebuie sa-si educe copiii corespunzator din punct de vedere moral si spiritual, pregatindu-i pentru a face fata realitatilor dure ale vietii. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea intre parinti si copii, constituie astfel principalul aliat in lupta impotriva acestui flagel. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea intre parinti si copii, constituie astfel principalul aliat in lupta impotriva acestui flagel.
Drogurile pot fi periculoase sau chiar fatale, mai ales daca se amesteca sau se iau in mod regulat. Chiar si in doze mici, drogurile va reduc controlul asupra muschilor, va maresc timpul de reactie si va diminueaza concentrarea. Daca, de exemplu, conduceti masina puteti reprezenta un real pericol atat pentru dumneavoastra cat si pentru cei din jur. 
Drogurile va degradeaza corpul si pot duce la modificari psihice

Picture
• absolut necesar: pastrati-va calmul;

• comunicati copilului îngrijorarea cu privire la schimbarile pe care le-ati observat la el;

• fiti un bun ascultator; încurajati copilul sa-si exprime sentimentele;

• un parinte bun este ascultator, intelegator si iertator;

• cititi, cautati informatii despre ce înseamna drogul si ce reprezinta în viata copilului 
dumneavoastra;

• explicati calm copilului riscurile la care se expune prin consumul de drog;

• discutati de comun acord cum puteti rezolva aceasta situatie;

• adresati-va unui specialist care va poate îndruma în abordarea acestei probleme.

• vizitati impreuna un psiholog sau un specialist in dependente spre a discuta despre problema consumului de droguri.

• Priviti faptele: Copiii care învata de la parintii sau tutorii lor despre riscurile consumului de droguri vor avea o sansa de 36% mai redusa de a fuma marijuana decât cei care nu primesc aceste informatii. Sansa de a consuma inhalante scade cu 50%, în cazul cocainei cu 56%, iar în cazul LSD cu 65%.Ca si parinte, esti cea mai puternica influenta din viata copilului tau. Dar strategiile parintesti anti-drog sunt rareori instinctive si de succes, chiar si pentru cei mai buni parinti. Sfaturile care urmeaza te pot ajuta sa îti îndepartezi copilul de droguri, care în ziua de astazi sunt aproape de ne-evitat.

• Ca un bun parinte, ma implic Copiii care sunt apropiati de parintii lor sunt mai putin expusi comportamentelor de risc. Cu cât te implici mai mult în vietile copiilor tai, cu atât se vor simti mai pusi în valoare si vor fi mai dispusi sa îti raspunda.
1. Stabileste un „timp al vostru, împreuna”. Stabileste o rutina, un obicei saptamânal regulat de a face ceva special cu copilul tau – chiar si ceva foarte simplu, cum ar fi a merge la o înghetata. 
2. Nu-ti fie teama sa întrebi unde se duce, cu cine se va întâlni si ce va face. Fa cunostinta cu prietenii lui – si cu parintii acestora – pentru a le cunoaste activitatile.
3. Încearca sa fi acasa la sfârsitul orelor, atunci când copilul se întoarce acasa. „Zona periculoasa” pentru consumul de droguri este intervalul de timp 16:00 – 18:00, atunci când nu e nimeni prin preajma; daca reusesti, aranjeaza-ti un orar flexibil la locul de munca. Daca copilul tau va veni cu prietenii, este bine sa fie supravegheati de un adult. 
4. Mâncati împreuna cât de des puteti. Mesele sunt o ocazie excelenta de a discuta despre evenimentele de peste zi, de a oferi suport si a strânge legaturile. Studiile arata ca acei copii ale caror familii manânca împreuna cel putin de 5 ori pe saptamâna sunt mai putin expusi riscului de consum de alcool sau droguri. 

• Ca un bun parinte, invat sa comunic cu copilul meu Stii care este formatia muzicala preferata a copilului tau? Care sunt cele mai „tari” chestii de pe la scoala? Cu cât comunici mai mult, cu atât copilul tau îti va vorbi cu mai multa usurinta despre droguri sau alte subiecte sensibile. 
1. Fii foarte ferm(a) în a arata copiilor tai ca nu doresti ca ei sa consume droguri. Niciodata. Nicaieri. Nu lasa loc de interpretari. Si vorbeste des despre pericolele si consecintele negative abuzului de alcool si droguri. Doar o data sau de doua ori pe an nu este suficient. 
2. Fii un ascultator mai bun. Întreaba – si încurajeaza întrebarile. Parafrazeaza ceea ce copilul îti spune. Cere-i parerea în deciziile de familie. Arata-i dorinta de a asculta, asta îl va face sa se simta mult mai confortabil în a se deschide în fata ta. 
3. Da raspunsuri sincere. Nu inventa ceea nu stii; ofera-te sa te interesezi. Daca esti întrebat(a) daca ai consumat vreodata droguri, spune-le singurul lucru important: ca nu doresti ca ei sa consume droguri. 
4. Foloseste-te de emisiunile TV, reclamele anti-drog, discutiile de la scoala etc. pentru a putea introduce subiectul într-un mod natural, ne-fortat. 
5. Nu reactiona într-un mod care ar putea taia sansa oricarei discutii ulterioare. Daca copilul face afirmatii care te provoaca sau te socheaza, întoarce-le spre o discutie calma despre: de ce copilul tau crede ca oamenii folosesc droguri sau daca efectul merita riscul. 
6. Joaca roluri cu copilul tau si exerseaza moduri prin care se pot refuza drogurile sau alcoolul în diferite situatii. Fii constient(a) cât de grele sunt astfel de situatii. 

• Ca un bun parinte, sunt un exemplu pentru copil Fii un model, acea persoana care doresti sa fie si copilul tau. Ce mesaj anti-drog poate fi mai puternic? 
1. Fii un exemplu viu, zi de zi al sistemului tau de valori. Arata compasiunea, onestitatea, generozitatea si deschiderea pe care doresti ca si copilul tau sa o aiba. 
2. Adu-ti aminte ca nu se compara nimic cu „fa cum spun eu, nu cum fac eu” când estevorba de droguri. Daca iei droguri, sau abuzezi repetat de alcool, nu te poti astepta ca copilul tau sa-ti urmeze sfaturile. Cauta un ajutor profesional. 
3. Analizeaza-ti comportamentul. Daca abuzezi de alcool sau droguri, ia aminte ca si copiii tai vor încerca sa faca acelasi lucru. Sau daca râzi fara probleme la un film în care e vorba de o persoana beata sau drogata, ce mesaj transmiti copilului tau? 

• Ca un bun parinte, am reguli si tin la respectarea lor Copiii între 11 si 13 ani – vârste de risc ridicat pentru consumul de droguri – sunt din ce în ce mai independenti. Totuti, în ciuda protestelor lor, au înca nevoie de structurare si îndrumare; au nevoie ca tu sa le arati ca îti pasa destul de mult încât sa pui niste limite. 
1. Creaza niste reguli – si discuta înca de la început consecintele încalcarii lor. Fati clare asteptarile. Nu fa amenintari gratuite sau concesii de la reguli. Nu impune nici certuri sau pedepse neasteptate.
2. Stabileste un regulament si urmeaza-l cu strictete. Fii însa pregatit(a) sa negociezi în ocazii speciale.
3. Controleaza-ti copiii la intervale regulate. Da-le o cartela de telefon sau un telefon mobil pe care pot primi apeluri, împreuna cu reguli clare de utilizare.
4. Suna parintii copilului la care se tine o petrecere. În timpul petrecerii nu te teme sa te opresti si tu când îti duci copilul pentru a saluta gazdele si a te asigura ca exista o supraveghere a adultilor în casa.
5. Fa sa-i fie usor copilului sa plece de la o petrecere la care se consuma droguri. Spune-i de la început ca fie tu, fie un alt adult, veti veni sa-l luati în momentul în care se va simti neplacut. Mai târziu, fii pregatit (a) sa discuti cu el despre ceea ce s-a întâmplat la petrecere.
6. Ascultati instinctele. Nu te teme sa intervii daca instrinctul îti spune ca ceva rau se petrece.

• Ca un bun parinte, imi laud si-mi rasplatesc copilul. Ce poate încuraja mai mult un copil decât aprobarea primita din partea parintilor sai? Cuvântul potrivit la momentul potrivit poate întari legatura care te ajuta sa-ti tii copilul departe de droguri.
1. Rasplateste-l când e cuminte consistent si imediat. Exprimarea dragostei, a aprecierii si a multumirii sunt cu bataie lunga. Chiar si copiii care se considera prea mari pentru a mai primi îmbratisari se bucura de un cuvânt de multumire sau lauda.
2. Accentueaza pozitivul. Pune accent pe lucrurile pe care copilul tau le face cum trebuie. Abtine-te de la tendinta de a fii critic (a). Afectiunea si respectul - a-l face pe copilul tau sa se simta bine – vor accentua partile bune ale comportamentului acestuia, cu rezultate mult mai bune decât jena sau confuzia.