~ Mesajul  meu  ANTIDROG ~

Acasa  Þ  Despre droguri

Picture
CE SUNT DROGURILE?

     Drogurile reprezinta substante chimice ce prezinta actiune asupra starii fizice, psihice si comportamentale. Ele sunt folosite in scopuri terapeutice dar si in scopuri experimentale, administrarea acestora supravegheata furnizand informatii asupra modului cum lucreaza sistemul nervos central.
Drogul reprezinta una dintre cele mai raspandite substante care dau nastere la cai de acces catre starile modificate ale constiintei. Experimentarea acestora poate fi fatala sau poate duce la o dependenta totala in sase saptamini. 
     Folosirea drogurilor este doar un simptom al unei probleme mult mai adinci. Spre exemplu, minia este una din cauzele folosirii drogurilor. Principala cauza a miniei multor copii este aceea ca nevoile lor emotionale nu sunt satisfacute. Copilul trebuie sa se simta iubit si sa primeasca iubire de la parintii lui pentru a se dezvolta normal. Negarea constanta a iubirii si a atentiei este foarte daunatoare unui copil, iar drogurile sunt o cale convenabila pentru un copil neiubit de a-si alina suferinta si minia. 
     Daca banuiti ca in viata copilului dvs. adolescent a intervenit o problema cu drogurile, nu asteptati sa se rezolve de la sine. Sansele ca ea sa se inrautateasca sunt din ce in ce mai mari. Iar daca nu puteti comunica cu el in nici un chip, apelati la un psihiatru sau un psiholog si cereti un sfat de la un specialist despre cum il puteti aborda pentru a-l determina sa inceapa un tratament cit mai curind posibil. Este adevarat ca o singura persoana nu poate trata copilul ca intreg. Acesta este motivul pentru care este nevoie de centre in care psihiatri, psihologi, asistenti sociali, profesori specializati si alte persoane competente sa lucreze impreuna. E nevoie de implicarea multor specialisti atenti si grijulii pentru a trata copiii si adolescentii si a-i ajuta sa-si recistige o unitate temeinica.


CE PUTEM FACE IMPOTRIVA CONSUMULUI ? 

- sa stim cui sa ne adresam pentru ajutor;
- sa ii indrumam si sa-i sustinem pe cei in caz de nevoie; 
- sa oferim o informatie corecta asupra problemei drogurilor;


CARE SUNT CAUZELE CONSUMULUI ? 

     Curiozitatea - Cei mai multi tineri incep sa consume droguri din pura curiozitate de a cunoaste efectele pe care le au asupra lor sau din dorinta de a avea noi senzatii, noi trairi.
Teribilismul - Consumul de droguri poate fi incitant si provocator. Unii sunt tentati sa infrunte riscurile fara a fi opriti de cuvinte ca "pericol". Poti fi privit de ceilalti în mod pozitiv si daca nu consumi droguri! Alege dintre alternative!
     Presiunea de grup - Este foarte important sa stii cum sa spui "NU", ceea ce demonstreaza ca ai o personalitate puternica. Incearca sa fi tu insuti chiar daca ceilalti gandesc diferit.
Probleme ( familie, prieteni, scoala ) - Unii tineri consuma droguri pentru a ascunde sau a depasi problemele zilnice pe care le au (divortul parintilor, abuzul sau indiferenta parintilor sau a scolii). Trebuie sa intelegem ca utilizarea drogurilor poate rezolva doar aparent si temporar problemele. Problemele continua sa existe si sa se agraveze.
     Izolarea de colectivitate si societate - Consumul de droguri poate fi o reactie la singuratate, o reactie la probleme ca izolarea sau dispretuirea de sine. Este foarte important sa ne ajutam reciproc, sa îti rezolvi problemele fara a consuma droguri. Astfel îti vei rezolva problemele într-un mod mult mai eficient si în mod real.

DEPENDENTA DE DROGURI 

     Fie ca e vorba de droguri (heroina, cocaina, canabis), fie de medicamente deturnate de la folosirea lor terapeutica (barbiturice, benzodiepin) sau de produse autorizate (alcool, tutun, cafea) dupa un timp consumul lor regulat produce starea de farmaco–dependenta . 
Aceasta stare, diferita în functie de drog, se traduce prin reactii de adaptare ale organismului la produsul utilizat: dependenta fizica, psihica, toleranta si sevrajul.
     Dependenta fizica - reprezinta consecinta interactiunii prelungite între organism si o substanta exogena, care determina nevoia fizica da a consuma substanta. Întreruperea consumului (sevrajul) provoaca tulburari ale starii fizice si psihice care constituie sindromul de abstinenta. Acest sindrom dispare la administrarea substantei, dependenta fiind mascata când drogul este consumat. 
     Dependenta psihica - este o stare psihica ce se caracterizeaza prin dorinta imperioasa de a retrai senzatiile datorate ingestiei unui produs cu efect psihotrop. Reducerea cantitatii de substanta provoaca manifestari psihice (în special iritabilitate, tulburarea perceptiei, halucinatii, etc.).. 
     Toleranta - exprima faptul ca organismulse obisnuieste cu o substanta si e necesara marirea dozei pentru a obtine aceleasi efecte.
Persoana dependenta de un drog resimte, la putin timp dupa ce îl consuma, o stare de placere (high) urmata, în momentul scaderii concentratiei de drog în sânge, de o stare neplacuta care o face pe aceasta sa doreasca sa ia din nou substanta. Aceasta neplacere se poate accentua si se poate transforma chiar în suferinta fizica si agitatie psihica, stare cunoscuta sub numele de sevraj . 
     Sindromul de sevraj fizic se observa prin semnele clinice ale abstinentei la o substanta, si din nevoia de a lua aceiasi substanta pentru a evita simptomele sevrajului.


SUPRADOZA 

     Supradoza survine atunci cand drogul consumat in exces afecteaza in mod periculos starea de sanatate fizica si mentala, putand conduce la coma sau deces.Iata o serie de fragmente pe care mi-ar place sa vi le impartasesc. Acestea contin erori curente sau credinte referitoare la droguri.
     Drogurile actioneaza asupra creierului, care controleaza celelalte parti ale corpului si functiile lor. De aceeea drogurile actioneaza asupra vietii. Daca se consuma o cantitate considerabila dintr-un anumit drog, aceasta poate cauza efecte secundare serioase. Nu toate efectele secundare iti pun viata in pericol. Dar daca intr-o perioada scurta de timp o cantitate mare de drog ajunge la creier sau alte organe, pot aparea efecte secundare foarte serioase: pierderea constiintei, oprirea respiratiei, insuficienta cardiaca sau vasculara.
     Depresivele, opiaceele (heroina), sedativele (diazepam, alcool) incetinesc functiile corpului. Respiratia incetineste periculos de mult, sau se opreste de tot in caz de supradoza. Asta duce la insuficienta cardio-vasculara.
     Stimulentii: cocaina si amfetaminele pot produce prin supradoza infarct, colaps prin epuizare, convulsii sau dezorientare. De aceea, persoana se poate accidenta. Unul din cele mai clare simptome ale supradozei este atunci cand fata persoanei se albastreste sau se albeste puternic. O persoana care a ajuns la suparadoza poate sa respire foarte incet sau superficial sau deloc. Poate sa faca spume la gura, sa verse sau sa faca convulsii, sa se planga de dureri in zona pieptului, apasare, dificultate la respiratie. In mod obisnuit perosna nu stie ce se intampla cu ea, e neajutorata si cineva trebuie sa intervina imediat pentru a o salva.
     Persoanele ajung la supradoza pt ca iau o cantitate prea mare de drog, care se acumuleaza in organism.
     O persoana suspectata ca a luat o supradoza, trebuie dusa de urgenta la medic.

CONSILIERE 


     Pornind de la ideea ca persoanele predispuse consumului de droguri au in general o structura psihica fragila, caracterizandu-se printr-o accentuata lipsa de încredere, atat in propria persoana cat si in cei din jur, o buna preventie se va face pornind de la premisa imbunatatirii increderii in propria persoana.
     Tehnici pentru imbunatatirea imaginii de sine:
     Practica afirmarii de sine - rezerva cateva minute zilnic in care sa te gandesti la propriile succese si realizari, reusitele, faptele bune, meritele si calitatile tale. Este foarte importanta constiinta propriilor calitati pentru ca aceasta formeaza ulterior o stare de bine psihic care isi va pune amprenta asupra tuturor actiunilor viitoare. 
Compania persoanelor optimiste - persoanele relaxate si optimiste influenteaza dispozitia celorlalti in mod pozitiv si acorda importanta si valoare celor din jur, contribuind astfel la intarirea imaginii de sine a acestora.
     Angajarea in actiuni cu sanse mari de succes - participarea la actiuni care pot fi finalizate reconforteaza si imbunatateste imaginea de sine.
     A trai in prezent - a retrai fapte si evenimente consuma timp si energie si mai ales perpetueaza starea negativa asociata evenimentului, cu alte cuvinte indispune. A trai in prezent inseamna a deveni responsabil de ceea ce se intampla “aici si acum” gqndind: “ce-a fost s-a dus, ce-o fi vom vedea!”; 
     Controlul vocii - prezenta unor dizarmonii de sunete in voce dovedeste anxietate, disconfort si de cele mai multe ori irita atat ascultatorul cat si vorbitorul. Exersand armonia vocii pot fi eliminate eventuale tensiuni care pot trada stari interioare care sunt personale, si nu publice.

I
N LOC SA CONSUMI DROGURI, POTI: 

- sa faci sport; 
- sa asculti muzica; 
- sa dansezi; 
- sa canti; 
- sa desenezi;

CODUL PENAL ROMAN 

     Codul penal roman incrimineaza, prin articolul 321, traficul de stupefiante: 
Producerea, detinerea sau orice operatie privind circulatia produselor stupefiante sau toxice, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante, ori experimentarea produselor sau substantelor toxice, toate acestea fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 
     Daca fapta prevazuta la aliniatul 1 a fost savarsita organizat, pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 
Prescrierea de catre medic, fara a fi necesar, a produselor sau substantelor stupefiante, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani, iar organizarea sau ingaduirea consumului de asemenea produse ori substante in locuri anumite se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 
Tentativa se pedepseste.

LEGISLATIE 

conventie asupra stupefiantelor 
traficul de droguri 
fabricarea drogurilor 
combaterea traficului 
produse farmaceutice 
masuri educative
COMBATEREA FENOMENULUI 


     Un rol important in preintampinarea consumului de droguri il au parintii, care trebuie sa-si educe copiii corespunzator din punct de vedere moral si spiritual, pregatindu-i pentru a face fata realitatilor dure ale vietii. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea intre parinti si copii, constituie astfel principalul aliat in lupta impotriva acestui flagel. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea intre parinti si copii, constituie astfel principalul aliat in lupta impotriva acestui flagel.
     Drogurile pot fi periculoase sau chiar fatale, mai ales daca se amesteca sau se iau in mod regulat. Chiar si in doze mici, drogurile va reduc controlul asupra muschilor, va maresc timpul de reactie si va diminueaza concentrarea. Daca, de exemplu, conduceti masina puteti reprezenta un real pericol atat pentru dumneavoastra cat si pentru cei din jur. 
     Drogurile va degradeaza corpul si pot duce la modificari psihice.