~ Mesajul  meu  ANTIDROG ~

Acasa  Þ  Prevenirea consumului de droguri

Prevenirea reprezinta un ansamblu de masuri care se intreprinde in domeniul educatiei, conditiilor de locuit si de munca, de consumare a timpului liber, de facilitare a comunicarii, de modelare a comportamentului, de ameliorare a conditiilor de mediu, in scopul diminuarii (inlaturarii) factorilor de risc si deintarire a factorilor de protectie.

TIPURI DE PREVENIRE

          In prevenirea consumului de droguri se contureaza programe in functie de caracateristicile grupului tinta (anume, faptul de a fi sau nu expus comportamentului de risc).
          
Prevenirea primara se refera la:

  1. actiuni de informare a grupului tinta cu privire la efectele nocive ale drogurilor
  2. formarea de abilitati de autoafirmare personala, avand drept grup tinta persoane, in special tineri, ce nu au fost expuse consumului de droguri
         

Prevenirea secundara se adreseaza grupurilor/persoanelor ce prezinta un risc crescut pentru consumul de droguri, cei care, fie au experimentat deja, fie datorita particularitatilor socio-economice si culturale ale mediului, sunt mai expusi fenomenului (de exemplu, copiii consumatorilor de droguri).

Prevenirea tertiara se adreseaza consumatorilor de droguri si are ca scopdiminuarea riscurilor asociate consumului de droguri precum infestarea cu HIV, hepatita B si C si alte boli cu transmitere parentala. 
          Cea mai eficienta si mai de dorit forma de prevenire este cea 
primara. Cu cat interventia este mai sustinuta in sfera prevenirii primare, cu atat rezultatele sunt mai elocvente si mai palpabile, costurile sociale sunt mai scazute, iar beneficiile sociale sunt mai mari.

PRINCIPALELE STRATEGII IN PREVENIRE
  1. Reducerea cererii = se refera la dezvoltarea de competente individuale si sociale utile pentru dezvoltarea unei vieti fara o problematica legata de droguri (cresterea stimei de sine, informatii corespunzatoare despre droguri si formele de consum, clarificarea valorilor, luarea deciziilor, generarea de alternative, etc.). Astfel, actiunile sunt orientate spre imbunatatirea posibilitatilor de dezvoltare a unor stiluri de viata pozitive, sanatoase si autonome, care sa faciliteze diferite cai de consolidare a propriei identitati psihosociale, in care drogurile sa nu formeze un pilon important.
                  

  1. Reducerea riscurilor asociate consumului de droguri = prevenirea drogodependentei va fi orientata atat catre evitarea dependentei cat si a altor tulburari asociate. In acest sens trebuie incluse activitatile de depistare si control a patologiei organice si psihologice asociate consumului dar si cele orientate catre prevenirea infectarii si transmiterii de boli infectioase.
  1. Reducerea ofertei de droguri si a promovarii drogurilor = scaderea disponibilitatii si accesului drogurilor pe piata de consum. Cercetarile au demonstrat ca exista o corelatie intre cresterea disponibilitatii, cresterea consumului si multiplicarea problemelor asociate.
 

Reducerea cereriiObiectiv general Constientizarea si implicarea intregii populatii, in special a copiilor si tinerilor, in programe de prevenire a consumului de droguri, universale, selective si indicate, in scopul intaririi influentei factorilor de protectie si al reducerii influentelor factorilor de riscPrevenirea in scoalaObiective specifice:
  1. Dezvoltarea unor atitudini si practici la nivelul intregii populatii aflata intr-o forma de invatamant, prin intermediul programelor scolare si de petrecere a timpului liber, in scopul adoptarii unui stil de viata sanatos, fara tutun, alcool si droguri.
  2. Cresterea influentei factorilor de protectie la varste mici pentru evitarea sau cel putin intarzierea debutului consumului de alcool, tutun si droguri
  3. Sensibilizarea si educarea populatiei scolare in scopul evitarii consumului experimental /recreational de droguri si trecerii de la acesta la cel regulat
 Prevenire in familieObiective specifice:
  1. Sensibilizarea, constientizarea si motivarea parintilor in vederea implicarii active, obiective si corelate a acestora cu celelalte arii de interventie preventiva
  2. Oferirea de programe de prevenire care sa permita parintilor sa devina activi in prevenirea consumului de droguri in cadrul familiei
  3. Dezvoltarea unor programe de formare a parintilor in vederea cresterii influentei factorilor de protectie si scaderii celor de risc in consumul de droguri.
 Prevenire in comunitateObiective specifice:
  1. Initierea si derularea de catre autoritatile adminstratiei publice locale a unor proiecte in parteneriat public/privat, de interes local, pentru protectia comunitatilor proprii, cu sprijinul centrelor judetene de prevenire, evaluare si consiliere antidrog si a Autoritatii  Nationale pentru Tineret.
  2. Stimularea si sprijinirea de catre autoritatile publice locale, inclusiv financiar, a initiativelor organizatiilor neguvernamentale ce desfasoara activitati de prevenire a consumului de droguri in comunitatile locale
  3. Elaborarea si derularea programelor finantate de la bugetul de stat pentru prevenirea consumului de droguri in arii regionale de interes diferentiate in raport de numarul consumatorilor, preferintele de consum, statutul ocupational, caracteristicile grupurilor de risc, particularitati ale dezvoltarii economice, turistice, de infrastructura, mediu etc.
  4. Initierea si dezvoltarea unor proiecte si programe adecvate in folosul comunitatilor locale, pentru consolidarea educatiei civice, culturale si spirituale, ce se constituie in alternativa de viata sanatoasa, cultivarea abstinentei la consumul de droguri, inclusiv alcool si tutun, incurajarea formarii unui climat social care sa impiedice stigmatizarea si marginalizarea persoanelor afectate de consumul de droguri.
  5. Crearea oportunitatilor si stimularea participarii mass-media la sustinerea, prin mijloace specifice, a programelor, proiectelor si campaniilor antidrog.
  6. Dezvoltarea de programe de informare si constientizare a intregii populatii pentru dobandirea unei atitudini de toleranta in scopul diminuarii marginalizarii si stigmatizarii consumatorilor de droguri precum si a unei atitudini de responsabilitate in prevenirea consumului
  7. Dezvoltarea unui sistem de evaluare si monitorizare, integrat si individualizat al copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc care sa favorizeze procesul de maturizare, integrare sociala, educatie si formare profesionala.
  8. Sensibilizarea, informarea si responsabilizarea tuturor mediilor de comunicare in masa in vederea transmiterii unor mesaje cu caracter preventiv bazate pe evidente stiintifice
  9. Dezvoltarea unor programe de informare si educare adresate tuturor persoanelor aflate in serviciul militar, precum si a  altor categorii profesionale ce implica responsabilitate si risc public.
  10. Extinderea programelor de educatie pentru promovarea unui stil de viata sanatos si pentru prevenirea consumului de droguri in randul tuturor persoanelor aflate in penitenciare
  11. Imbunatatirea prevederilor legislative pentru implementarea masurilor de protectie antidoping a sportivilor.
  12. Crearea si dezvoltarea unui sistem national integrat de servicii specializate de prevenire a consumului de droguri precum si a unui sistem national de formare profesionala in domeniu, inclusiv elaborarea si validarea standardelor minime de calitate a serviciilor de prevenire
* Asistenta medicala, psihologica si sociala:
  1. consiliere individuala, familiala sau de grup
  2. consiliere psihologica si psihoterapie
  3. intermedierea legaturii cu serviciile medicale specializate de tip cura si postcura
  4. consiliere pe probleme de asistenta sociala
  5. evaluarea medicala, psihologica si sociala a persoanelor susceptibile de a fi consumat droguri si inscrierea acestora in programe de tratament si recuperare psiho-socio-profesionala.
  6. prevenirea si tratamentul bolilor asociate consumului de droguri
  7. gestionarea tratamentelor de tip substitutiv cu metadona