~ Mesajul  meu  ANTIDROG ~

Acasa  Þ  Prevenirea consumului de droguri  Þ  Cancerul pulmonar, o drama traita de zeci de mii de fumatori

     Anual, nu mai putin de 33.000 de romani mor de cancer pulmonar si sunt descoperite alte 7.000 de noi persoane bolnave. De cele mai multe ori, in 80 % din cazuri, in spatele acestor numere infioratoare se ascunde o cauza comuna: fumatul.


    Urmarind materialul de mai sus, cei care aprind tigara fara sa se gandeasca la posibilele consecinte tragice, dar si cei care au in preajma o persoana draga care are acest viciu, pot afla cutremuratoarea poveste a unui barbat care a fost diagnosticat in 2007 cu aceasta boala.

     Ca si multi altii, barbatul filmat de reporterii Pro TV timp de trei ani, a platit mult prea scump pentru placerea de a fuma. Plecat de pe scena vietii la numai 39 de ani, Marius Ardelean a acceptat demersul jurnalistic al celor de la „Romania, te iubesc!” cu speranta sincera ca macar o persoana sa se lase de fumat dupa ce ii va cunoaste trista poveste. In urma lui nu au ramas doar o sotie sfasiata de durere si o fiica aflata la varsta la care are nevoie de sprijinul ambilor parinti, ci si multe visuri transformate in scrum. 
      
     Amalia Enache, cea care l-a convins pe Marius sa se destainuie telespectatorilor Pro TV inca din primele luni in care si-a descoperit boala, marturiseste ca „am vorbit mult inainte sa incepem filmarile, cu el si cu toata familia. Aveam sa-i aratam povestea, aveam sa-l facem purtatorul de mesaj al celor pentru care avertismentele de pe pachetele de tigari nu mai sunt o eticheta de ignorat, ci chiar eticheta de pe destinul lor. Adesea i-am stiut buletinele medicale mai bine decat el insusi. In astfel de cazuri, familia pastreaza uneori unele informatii departe de ochii bolnavului. Cand starea lui s-a agravat, am mai vorbit doar la telefon si doar cand el dorea sa vorbim”.

     Desi in suferinta, s-a lasat filmat si intervievat pentru ca, privindu-l, cei care inca mai au o sansa sa renunte la tutun. Mesajul lui, la "Romania, te iubesc".

     Marius Ardeleanu a jucat pe scena 39 de ani. In rol de tata, sot, frate si fiu. Roluri jucate perfect, cu talentul omului care primise cam tot ce-si dorea de la viata. O familie frumoasa, o casa si meserie pe care o iubea.

     Totul avea sa se schimbe intr-o zi de iarna. 20 ianuarie 2007. Era politist comunitar si fusese sa stinga un incendiu pe camp la marginea satului. Cand s-a intors la sectie a simtit ca-I fuge pamantul de sub picioare.

     A fost resuscitat de colegi, iar apoi dus de urgenta la spital in Bucuresti. Medicii aveau sa-i descopere o tumora pe creier. Au decis sa-l opereze de urgenta. Mai tarziu aveau sa descopere ca suferea de cancer pulmonar cu metastaze pe creier.

     Uneori se invinovateste, alte ori cauta vinovati. Insa atunci cand doar el cu gandurile lui, Marius recunoaste: si-au autoprovocat boala. Uneori fuma chiar si trei pachete de tigari pe zi.

     Renutase la fumat de cativa ani. A fumat ultima tigara in momentul in care a simtit ca nu mai poate respira.

     In fiecare an, in Romania apat 7000 de noi cazuri si la fiecare 16 minute un roman moare de cancer pulmonar. Peste 80% dintre pacienti au fost fumatori. Marius si-a dus boala pe picioare timp de doi ani. La un moment dat era sigur ca se vindecase.

     Inceputul anului 2009, avea sa fie inceputul sfarsitului pentru el. Despre boala lui n-a mai avut puterea sa vorbeasca, iar noi i-am respectat dorinta. A fost de acord sa vorbeasca despre suferinta lui pentru a lasa un testament pentru toti cei care pun fumatul mai presus de propria viata.

     Un reportaj impresionant despre drama unui tanar rapus la 39 de ani de o boala cumplita generata in cele mai multe cazuri de fumat. Duminica, la Romania, te iubesc.


 Material preluat de pe „Romania, te iubesc!”